Wie ben ik

maria Clicteur is yogalerares en bloesemconsulente, ze houdt van de natuur

Maria Clicteur

Leerling van Bernard Bouanchaud

 

Ongeveer 30 jaar geleden ontdekte ik yoga in mijn leven.
Het veranderde mijn visie. Ik ervaarde dat veel problemen geen problemen hoeven te zijn als je maar de juiste kijk hebt.
Deze nieuwe visie op het leven kreeg ik mee van mijn eerste yoga lerares: Amanda Denaux. Het werd de rode draad in mijn leven.
Amanda was moeder van 14 kinderen.Toen ik in contact kwam met haar had ze reeds de respectabele leeftijd van 70 jaar. Ze had een enorme levenswijsheid en onderwees de yoga sûtra. Deze basistekst van de yoga opende mij de ogen en liet me niet meer los. Ik ben erg dankbaar de yoga toen ontmoet te hebben en vooral de filosofie die eraan ten grondslag ligt. Vandaar dat ik nu ook aan geïnteresseerde yogaleerlingen deze basistekst van Patañjali doorgeef.

Ik volgde een opleiding tot yogaleraar bij Amanda die ik beëindigde in 1993 en in 1994 ging ik in de leer bij Bernard Bouanchaud alwaar ik een tweede opleiding in het frans volgde die ik beëindigde in 1998.

Bernard is leerling van T.K.V. Desikachar, zoon van Sri. T. Krishnamacharya.

De yogalessen worden gegeven in de traditie van Sri. Krishnamacharya. Yoga wordt namelijk mondeling doorgegeven van leraar naar leerling. De wortel van de yogatraditie en de yogalijn is dus van het allergrootste belang bij uw keuze.

Maria is lid van het khyf wat een bijkomende kwaliteitsgarantie biedt voor haar lesgeven en een zekerheid betekent voor haar leerlingen. Ze heeft het certificaat van khyfteacher.

Ze volgt nog voortdurend stages en opleidingen bij haar leraar en bij andere gastleraren.
In december 2003 en November 2009 heeft ze een stage gedaan in India bij T.K.V. Desikachar.
Voor verdere info over gevolgde opleidingen en stages ook in verband met bloesemremedies, klik op: curriculum

Na een lange weg van oefenen en na veel verschillende invalshoeken bekeken te hebben heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld.
Voor mij is de essentie van yoga "bewustzijn". Om bewust te kunnen zijn van jezelf en je omgeving is het noodzakelijk uit de tirannie van gedachten en emoties te komen (aforisme 2 in het eerste hoofdstuk van de yoga-sûtra van Patanjali) en in staat te zijn jezelf en je omgeving te observeren. Dit vergt concentratie en discipline, vaardigheden die verkregen worden door yogabeoefening.
Dit alles wordt geoefend in de yogalessen. Het werk op de mat is de basis. Het is telkens weer een reis naar en een confrontatie met jezelf. Het brengt je naar zelfkennis.
De yogalessen beogen dus niet enkel rust en kalmte, een soepel lichaam, maar ze brengen je vooral naar je essentie en naar de stilte. Iedere les wordt daarom ook beëindigd met een korte prânâyâma en meditatie.

Graag wil ik de essentie van yoga, zoals ik die heb mogen ontvangen van mijn leraren en dan verder zelf heb ontdekt door mijn dagelijks oefenen , doorgeven en delen met anderen. Het is dan ook één van mijn levensdoelen.
Het tot stand komen van mijn eigen yogacentrum shraddhaa in 2005, mede door de grote inzet van mijn echtgenoot was dan ook de slagroom op mijn yogataart. Moge shraddhaa, wat vertrouwen betekent, dan ook bijdragen aan het vertrouwen en welzijn van veel mensen.

ZIE CURRICULUM

 

Maria is gehuwd en moeder van 3 kinderen, waarvan er eentje in de yogavoetsporen loopt. Samen staan we hier in één van de twee yogazalen in shraddhaa, nog in opbouw.
Maria met haar zoon Jens die eveneens yogaleraar is
Maria is grootmoeder van 4 kleinkinderen. Hier in gesprek met het kleinste
Maria met een kleinkind
Voor mij is de natuur de plaats waar ik tot rust kom. Daar kom ik in contact met de essentie van mezelf en alles wat me omgeeft . Dit werd mij heel duidelijk gedurende mijn visionquest in Polen in 2003. In Peru deed ik een tweede quest van 4 dagen in 2005. Het zijn ervaringen die me nooit meer loslaten en in al mijn cellen gegrift staan. Maria vindt rust in de natuurMaria vindt rust in de natuurMaria vindt rust in de natuur
In 1993 zegde ik het wiskundeonderricht vaarwel om mij definitief te kunnen wijden aan yoga en bachbloesemtherapie. Yoga is een weg naar zelfkennis, zo ook het werken met de bachremedies en andere. Het zijn beiden krachtige hulpmiddelen om de sluier die onze ware aard verhult doorschijnender te maken zodat we onze opgave in dit leven helder kunnen zien en groeien naar meer Menszijn. yoga doen elke ochtend houdt je lichaam gezond en je geest helder en alertyoga doen elke ochtend houdt je lichaam gezond en je geest helder en alertyoga doen elke ochtend houdt je lichaam gezond en je geest helder en alert

 terug