bijzondere activiteiten december ZACHTE YOGA


Yoga van de tast


op dinsdagmorgen 11uur en dinsdagavond 19 uur (5 lessen per reeks)

Toegankelijk voor iedereen

 

 

 

Yoga van de tast is een heel zachte meditatieve vorm van yoga met kleine haalbare bewegingen voor elke leeftijd. Voelend aanwezig zijn in je lichaam.
Het heeft een diep ontspannende werking tot in de cellen.
Na een tijd beoefenen wordt het een gewoonte in het dagelijkse leven om in het NU voelend in je lichaam aanwezig te zijn, in het moment, ook terwijl je werkt en  daardoor wordt je je vlugger bewust van spanningen wat je algehele welzijn ten goede komt.
START LESSENREEKS 23/1/24.
GRATIS PROEFLES 12/12/23  om 10.50h en 19 h (telkens één uur) in Yogacentrum Shraddhaa Kapellestraat 34 8210 Loppem. Aanmelden vooraf is noodzakelijk via mail.                  maria.clicteur.mc@gmail.com

Sparshana Vijñâna

In de Âyurveda, een oude Indische geneeskunde, is de tastzin verbonden met het element vâyu of lucht. Het luchtelement is ook verantwoordelijk voor beweging, in de natuur is de wind een drijvende kracht die al het andere beweegt.
Voelen en bewegen hangen nauw samen, we bewegen heel dikwijls vanuit de behoefte te voelen en te ervaren. Een belangrijke functie van de tastzin is om ons feedback te geven over onze houding en beweging zodat alles veilig en gecoördineerd verloopt.
Deze wetmatigheid wordt zo vaak misbruikt. Onze bewegingsdrang dient dan om vage gevoelens van onvrede en diepe fysieke of emotionele pijn te overstemmen en weg te drukken. Het luchtelement komt hierbij uit evenwicht en wordt steeds meer gestimuleerd. Net zoals dat in de natuur het geval is, is de uitwerking van een losgeslagen luchtelement in het lichaam verwoestend. De wind werkt drogend, koelt af en brengt onrust: koude handen en voeten, spierspanning, pijnlijke gewrichten, droge huid en slijmvliezen, verhardingen, een onrustige geest, verstoorde concentratie, angsten en slapeloosheid zijn het gevolg.
Met Sparshana Vijñâna, of bewustwording via tast, leren we voelen zonder beweging of met  een minimum aan beweging. De kleinste bewegingen zijn hierbij de grootste. Het lichaam weet zich veilig en gedragen in het contact met de aarde. Niets wordt geforceerd, geleidelijk aan komt het luchtelement tot rust, droogte en verharding verdwijnen en maken plaats voor een gezonde doorstroming van bloed en lymfe. Vage ongemakken worden niet meer overstemd en weggedrukt maar gehoord en begrepen. Een diepe rust en verbondenheid met het lichaam zijn het resultaat, het aangeboren zelfgenezende vermogen kan opnieuw z’n werk doen.
Het lichaam is dankbaar dat het gehoord wordt en geeft ons in ruil de steun, veerkracht en energie om onze projecten te realiseren.

 

 

Stress, fysieke klachten, emotionele verwarring zijn oorzaak van cirkelende gedachten, onrust en spanningen in het lichaam.

Door oefenen in voelend aanwezig zijn, gecombineerd met eenvoudige bewegingen en ademhalingsoefeningen verstilt het denken en het lichaam bevrijdt zich van diepere spanningen.

Het gevolg van regelmatig oefenen is velerlei: een betere nachtrust, een soepeler lichaam, een diepe en bewuste ademhaling, bewust en alert in het leven staan, steeds meer rust in je hoofd waardoor je concentratie toeneemt….

 

 

Je kan nu al inschrijven. Indien interesse, stuur een mail.

 

 

contacteer Maria

 

Terug

 

 

 

terug